Witajcie, w związku z tym, że coraz więcej jest pytań o zębatki i inne rzeczy, które powtarzają się tysięczy raz to postanowiłem wyprzedzić nas o kilka epok i zrobić poradnik, pt: "Jak usmażyć jajecznicę"
Po pierwsze:
Im wyższa jakość jaj, tym lepsza jajecznica.
Po drugie:
Idealna jajecznica powinna być robiona na maśle.Ma ono kapitalny wpływ na jej smak. Jeśli robisz jajecznicę na boczku, odrobina masła nie przeszkadza – więcej: dodatkowo podnosi walory tego dania.
Po trzecie:
Można przyjąć, że nadwa jajka dajemy ćwierć pokrojonej w kostkę cebuli. Jajecznica będzie jeszcze lepsza, gdy dodamy do niej odrobinę czosnku.
Po czwarte:
Jeśli robisz jajecznicę z boczkiem, pamiętaj, że nie należy go mieszać w trakcie smażenia, bo uwalnia się zawarta w nim woda i zamiast chrupiących skwarków wychodzi boczek duszony. Alternatywą dla boczku może być też szynka lub małe kawałki wołowiny. Pamiętaj – jajka wbijamy na sam koniec, gdy wszystkie dodatkowe składniki na patelni są już gotowe.
Po piąte:
Po wbiciu jaj na patelnię, pozwól im się nieco ściąć, a dopiero potem mieszaj. Jajecznica będzie dzięki temu wyglądała bardziej apetycznie. Zdejmij ją z patelni, gdy jest jeszcze wilgotna. Nie ma nic gorszego niż przesadnie wysmażone jaja.
Po szóste:
Pamiętaj o takich dodatkach, jak siekany szczypiorek lubpietruszka – idealnie dopełniają smak jajecznicy.
Po siódme:
Jajecznicy nie trzeba solić. Jeśli jednak bardzo Ci na tym zależy, posól ją dopiero na talerzu.
Po ósme:
Jajecznica doskonale komponuje się z cukinią, wołowiną, pomidorami i papryką chili. Jeśli dodajesz cukinię, paprykę chili czy mięso – najpierw je podsmaż, potem dodaj jajka. Jeśli dodajesz pomidory – najpierw podsmaż jajka, zaś pokrojone w kostkę pomidory dodaj na koniec – wystarczy, żeby się zagrzały.
ZDJĘĆ raczej nie trzeba, każdy (chyba) wie jak wygląda patelnia, olej, jajka.
Ostatnio edytowany przez GumiS123 (2013-05-18 23:00:00)
Offline
a na czym stawia się patelnie i jaka moc ognia ??
Offline
nasilowski12 napisał:
a na czym stawia się patelnie i jaka moc ognia ??
Boże pomóż.
Offline
A masło dodajemy na początku gdy smażymy boczek, czy dopiero jak dodajemy jaja?
Offline
a jaja mają być z koguta czy kota?
Offline
Ani z koguta, ani z kota. Masło przed.
Offline
ok, ale ja mam tylko z byka ;< nie wiem czy może być.
ps, zamiast masła może być olej? jak tak to mineralny czy syntetyczny?
Ostatnio edytowany przez radziu0700 (2013-05-18 23:50:44)
Offline
półsyntetyczny, moga być z byka
Offline
radziu z byka to nie masło chyba nie doiłeś tego byka ??
Offline
oj tam oj tam
wgł przed chwilą skończyłem jeść jajeczniczkę. swojski boczek, jajka od kur sąsiadki <3 <3 <3 marzenie ;p
Ostatnio edytowany przez radziu0700 (2013-05-19 11:52:23)
Offline
A ja sobie idę teraz jebnąc jajecznicę xD
Offline
ja zawijam pośmigać ;p
Offline
tylko sb druknij instrukcję bo jeszcze dodasz spermę byka zamiast mleka
Offline
nasilowski12 napisał:
tylko sb druknij instrukcję bo jeszcze dodasz spermę byka zamiast mleka
hahahaha leje XD
Offline
Toś dowalił hehehe
Offline