Ogłoszenie

#1 2013-04-20 10:19:10

_reaktywacja_

http://i.imgur.com/YzRVJ7Y.png

Zarejestrowany: 2013-02-05
Posty: 28
Punktów :   

[problem] Romet szarpie przy 5k rpm.

Witam. Otóż, przyczyną wcześniejszą przez którą nie odpalał mi Romet, był zaworek od ssania, który opadł na dół.

Teraz już odpala. Tylko przy odpalaniu czasem słychać lekki "strzał" z okolic głowicy. Dodam, że na każdej świecy to słychać. Otóż stracił troszkę na mocy.. I 5k rpm lekko szarpnie i dalej jedzie już w miarę dobrze. Co to za przyczyna może być prawdopodobnie ?

Offline

 

#2 2013-04-20 11:08:17

 lisek

http://i.imgur.com/5lRhRyE.png

Zarejestrowany: 2012-11-30
Posty: 646
Punktów :   10 
Pojazd: ZK+ 72cc
Wiek: 17

Re: [problem] Romet szarpie przy 5k rpm.

zawory sprawdź, wyreguluj gaźnik może dostaje za dużo paliwa i jest 'strzał' przy odpaleniu. powiedz jaki ma kolor świeca i czy jest sucha czy mokra (odkręć kranik wyłącz zapłon kopnij parę razy kopką i wykręć ją )

Offline

 

#3 2013-04-21 11:15:48

_reaktywacja_

http://i.imgur.com/YzRVJ7Y.png

Zarejestrowany: 2013-02-05
Posty: 28
Punktów :   

Re: [problem] Romet szarpie przy 5k rpm.

1. W jaki sposób mogę sprawdzić zawory ?

Offline

 

#4 2013-04-21 11:29:06

 GuMiS

http://i.imgur.com/rGxTz7E.png

Skąd: NBA, NO, WOS, BSI
Zarejestrowany: 2011-08-08
Posty: 3380
Punktów :   28 
Pojazd: Romet Z150
Wiek: 19

Re: [problem] Romet szarpie przy 5k rpm.

Odkręcić ta klapke na 4 śrubach u góry i szczelinomierzem.


Ciągle się przemieszczam,
uciekam przed słońcem i deszczem,
jeżdżę, nie wiem kiedy skończę nareszcie,
gdzie mieszkam, gdzieś tam w jakimś mieście,
jak królewna śnieżka za siedmioma, w swym królestwie.

Offline

 

#5 2013-04-30 15:46:31

konrad18@op.pl

http://i.imgur.com/YzRVJ7Y.png

Zarejestrowany: 2013-03-23
Posty: 52
Punktów :   -6 

Re: [problem] Romet szarpie przy 5k rpm.

Czy romet zetka ma filtr oleju

Wątek jest zupełnie o czymś innym. WARN/ Slawkowski

Offline

 

#6 2013-04-30 21:31:08

 Babuy

http://i.imgur.com/5lRhRyE.png

Skąd: Gubin
Zarejestrowany: 2012-04-05
Posty: 521
Punktów :   
Pojazd: Zetka 250 :)

Re: [problem] Romet szarpie przy 5k rpm.

Nie, zetka nie ma filtra oleju.


Zetka to motor, który jest powodem do dumy, jazda po lesie, palenie gumy xD

Offline

 

#7 2013-04-30 21:42:54

 GuMiS

http://i.imgur.com/rGxTz7E.png

Skąd: NBA, NO, WOS, BSI
Zarejestrowany: 2011-08-08
Posty: 3380
Punktów :   28 
Pojazd: Romet Z150
Wiek: 19

Re: [problem] Romet szarpie przy 5k rpm.

Tak, Zetka ma filtr oleju, należy zdjąć prawy dekiel i nad korkiem spustowym jest.


Ciągle się przemieszczam,
uciekam przed słońcem i deszczem,
jeżdżę, nie wiem kiedy skończę nareszcie,
gdzie mieszkam, gdzieś tam w jakimś mieście,
jak królewna śnieżka za siedmioma, w swym królestwie.

Offline

 

#8 2013-05-06 14:29:52

_reaktywacja_

http://i.imgur.com/YzRVJ7Y.png

Zarejestrowany: 2013-02-05
Posty: 28
Punktów :   

Re: [problem] Romet szarpie przy 5k rpm.

Po długiej przerwie...? Tak jak wspominałem ostatnią awarią było to, że tłoczek ssania opadł na dół i cały czas dostawał paliwa. Czy jesli ten tłoczek nie doszedł na samą górę może być tak, że cały czas go trochę przylewa. Romet odpala na dotyk. Silnik równo pracuje.. Czasem przy odpaleniu na świecy będzie lekki strzał (sprawdzone na 6 świecach). Gaźnik jest wyregulowany dobrze. Tylko przy 6k jest lekki przymuł.

Zawory wyregulowane. !

Offline

 

#9 2013-05-07 14:14:59

smoku

http://i.imgur.com/YzRVJ7Y.png

Zarejestrowany: 2012-04-07
Posty: 19
Punktów :   
Pojazd: Romet Router ws 50

Re: [problem] Romet szarpie przy 5k rpm.

Zobacz czy kable przy cewce nie są poluzowane, ja tak miałem, na postoju wchodził na obroty ale gdy wpiąłem bieg i gdy jechałem przerywał zmulało go, winą było poluzowanie kabelka przy cewce, wystarczy go kombinerkami docisnąć, zobacz może i u ciebie jest ten problem.

Offline

 

#10 2013-05-12 16:06:20

_reaktywacja_

http://i.imgur.com/YzRVJ7Y.png

Zarejestrowany: 2013-02-05
Posty: 28
Punktów :   

Re: [problem] Romet szarpie przy 5k rpm.

Żadna z porad nie pomogła.. Co gorsza on cały czas dostaje chyba za dużo paliwa.. W pokrywie filtra znać, że tam paliwo jest.
Na iglicy przestawienie dawki paliwa nic nie daje.. Na mieszance również

Ostatnio edytowany przez _reaktywacja_ (2013-05-12 16:07:37)

Offline

 
Liczniki

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
Endless Tower - reaktywacja Powitanie